doskonałe dla dzieci (ale i dla dorosłych), moja córka je uwielbia i niemal w całości robi je sama
zachęcam - spróbujcie!
składniki: 4 jajka, 12 łyżek otrąb, 4 łyżki serka homo, łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek cukru trzcinowego, odrobina miodu, płatki migdałowe
(w jesiennej wersji dodaję 1 duże jabłko, pół małej dyni, cynamon)
ubijamy białka ze szczyptą soli;
w osobnej misce łączymy żółtka, otręby, serek homo, cukier, proszek do pieczenia i miksujemy; dynię i jabłko pokroić w niewielkie kostki, wymieszać z cynamonem i dodać do masy otrębowej - wymieszać; połączyć z pianą z białek i znowu wymieszać;
przełożyć do foremek na muffinki na około 3/4 wysokości i piec około 10-12 minut w 160 stopniach;
po upieczeniu ostudzić, posmarować z wierzchu miodem i posypać posiekanymi migdałami
mówię wam - są pyszne!!!
są zdrowe i po małych modyfikacjach - nawet dietetyczne (zamiast cukru słodzik, a serek homo ma być naturalny 0%)
w ogóle przepis ten można ciągle modyfikować: zamiast dyni i jabłka dałam kiedyś czekoladę (mniam!!), można zrobić je czyste, tylko z wanilią, albo z aromatem maślanym, albo z małymi owocami typu borówki czy maliny... możliwości jest tyle ile osób to czytających :D
Chętnie bym spróbowała... tylko gdzie przepis???
OdpowiedzUsuńnoooo właśnie gdzie przepis??? bo aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńo rany! wybaczcie, dopiero teraz zauważyłam że się nie wyświetla przepis; już to poprawiam :))
OdpowiedzUsuńHeh, mniaaammm. Super przepis, na pewno go wykorzystam!!!
OdpowiedzUsuńA ja dziś też będę robić muffinki :)
Babeczki uwielbiam w każdej postaci, więc i te sprawdzę. Tym bardziej, że moja trzylatka tez kocha pieczenie.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować upiec babeczki w wafelkach do lodów :) fajny efekt wychodzi, zwłaszcza, jak góra jest ozdobiona kremem :)
mała kuchareczka cudne i na pewno pyszne ... a mina jest przeobłedna ... pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuń